1

1

piątek, 27 maja 2011

Upalnie...


Zaplakana wiosna natychmiast przemienila sie w upalne lato.
Temperatura osiaga juz 90 st. F. To nie jest najgorsze. Najgorsza przy tym jest wilgoc, ktora przy tej temperaturze pali zywcem.

Spod parasoli przeskoczylismy w klimatyzowane domki, samochody, biura, sklepy.
Dziwic sie potem artretyzmowi i innym wykretasom, kiedy chlodzi i wieje.

W takim upale tylko woda cieszy sie wzieciem. Ani jesc ani gotowac nie chce sie zbytnio.

Zatem cos na szybko. Smaczne przy tym i niezle sie prezentuje na talerzu.
10 min. przygotowania i 8 min. duszenia.

Biala ryba w ziolach.

½ kg bialej ryby (jezeli zamrozona, trzeba rozmrozic),
1 puszka krojonych pomidorow (lepszy swiezy duzy pomidor),
1srednia cebula,
zabek czosnku,
1 lyzeczka bazylii,
1 lyzeczka majeranku,
1/3 cup czarnych oliwek (moga byc i zielone),
1 mala zolta papryka ( daje zielona albo czerwona, w zaleznosci co mam),


Czosnek pokroic na drobniutko, wymieszac z bazylia i majerankiem. Polowa mieszanki ziolowo-czonkowej obsypac rybe z obydwu stron.
Warzywka pokroic w piorka, wymieszac z ziolami.
Rybe polozyc na patelni, na rybe mieszanke warzywna. Wlac w to wszystko 3 lyzki wody i dusic pod przykryciem 3 min. na duzym ogniu. Zmniejszyc plomien i dusic 5-7 min.

Podaja te wersje ryby z ryzem.
Przed podaniem rybe posypuje mielonym parmezanem.

Smacznego zycze!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz